Thursday 29 May 2014

Kari Ikan Merah





Bahan-bahannya

1 ekor ikan merah dibersihkan dan potong
3 tangkai cili merah
3 camca besar rempah kari

Bahan untuk dikisar

2 bji bawang besar
3 ulas bawang putih
½ inci halia

Bahan-bahan tumis

2 ulas bawang putih dihiris halus
4 bawang kecil merah dihiris halus
1 camca teh halba campur (halba,jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari

Bahan-bahan lain

2 keping asam gelugor
2 biji terung dipotong dan di goreng separuh masak
3 biji tomato dibelah dua
½ cawan pati santan (guna yang kotak pon boleh)
2 biji cili merah/hijau dibelah dua
Garam, gula dan serbuk perasa

Cara membuatnya


  1.  Bersihkan ikan, perap dengan asam limau dan garam, cuci bersih lalu toskan.
  2. Satukan rempah kari ikan dan juga bahan-bahan yang dikisar tadi. Gaul rata.
  3.  Panaskan ½ cawan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan tumis hingga wangi.
  4.  Masukkan rempah yang telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Perlahankan api.
  5. Masukkan air ikut cita rasa dan kacau. Biar hingga mendidih.
  6.  Masukkan ikan, asam gelugur dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
  7. Setelah mendidih masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau/merah.
  8. Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidang...
  9. Selamat menjamu selera  ^_^...

0 comments:

Post a Comment