Friday 30 May 2014

Resepi Ayam Rendang



Bahan-bahannya

1 ekor ayam dipotong ikut cita rasa
2 batang serai di titik
2 helai daun kunyit dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris kasar
4 cawan santan pekat
4 sudu besar kerisik
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Bahan untuk digiling

10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api
15 tangkai cili kering
1 inci haliainci lengkuas
½ inci kunyit hidup

Cara-cara memasaknya

  1. Masukkan ayam dan bahan yang di siap di gling bersama serai. Gaul rata dan perap lebih kurang satu jam.
  2. Selepas itu masukkan ayam kedalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. 
  3. Masukkan daun limau purut, daun kunyit, kerisik, dan garam. Masukkan juga perasa dan gula jika suka.
  4. Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia di makan dengan ketupat dan lemang.
  5. Nyum-nyumm ^_^..


0 comments:

Post a Comment