Saturday, 31 May 2014

Nasi Ayam Claypot



Bahan-bahan

2 pot beras
2 sudu besar minyak sapi / majerin
½ ekor ayam direbus dengan air secukupnya
1 batang serai
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 inci halia
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar kicap manis
Sedikit rempah tumis iaitu bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, jintan manis dan jintan putih
Garam secukup rasa

Cara membuatnya

  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil. Rebus ayam bersama sedikit garam dan juga serai sampai empuk. Angkat ayam dan simpan air stoknya untuk masak nasi.
  2. Basuh beras dan toskan airnya.
  3. Perapkan ayam seketika dengan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk.Campurkan sekali kicap dan minyak bijan.
  4.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan rempah hingga naik bau.
  5. Masukkan beras dan kacau seketika. Selepas itu tuangkan stok ayam.
  6. Bila nasi hampir masak, susun ayam yg direbus tadi diatas nasi dan letakkan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan hingga masak. Sesekali elok dikacau supaya rata masaknya.

0 comments:

Post a Comment