Bahan-bahannya
1 ekor ayam dipotong ikut cita rasa
2 batang serai di titik
2 helai daun kunyit dihiris halus
4 helai daun limau purut dihiris kasar
4 cawan santan pekat
4 sudu besar kerisik
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Bahan untuk digiling
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api
15 tangkai cili kering
1 inci haliainci lengkuas
½ inci kunyit hidup
Cara-cara memasaknya
- Masukkan ayam dan bahan yang di siap di gling bersama serai. Gaul rata dan perap lebih kurang satu jam.
- Selepas itu masukkan ayam kedalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
- Masukkan daun limau purut, daun kunyit, kerisik, dan garam. Masukkan juga perasa dan gula jika suka.
- Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia di makan dengan ketupat dan lemang.
- Nyum-nyumm ^_^..
0 comments:
Post a Comment