Bahan-bahannya
1 ekor ikan merah dibersihkan dan potong
3 tangkai cili merah
3 camca besar rempah kari
Bahan untuk dikisar
2 bji bawang besar
3 ulas bawang putih
½ inci halia
Bahan-bahan tumis
2 ulas bawang putih dihiris halus
4 bawang kecil merah dihiris halus
1 camca teh halba campur (halba,jintan putih/kasar dan biji
sawi)
2 tangkai daun kari
Bahan-bahan lain
2 keping asam gelugor
2 biji terung dipotong dan di goreng separuh masak
3 biji tomato dibelah dua
½ cawan pati santan (guna yang kotak pon boleh)
2 biji cili merah/hijau dibelah dua
Garam, gula dan serbuk perasa
Cara membuatnya
- Bersihkan ikan, perap dengan asam limau dan garam, cuci bersih lalu toskan.
- Satukan rempah kari ikan dan juga bahan-bahan yang dikisar tadi. Gaul rata.
- Panaskan ½ cawan minyak dalam periuk, tumiskan bahan-bahan tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah yang telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak. Perlahankan api.
- Masukkan air ikut cita rasa dan kacau. Biar hingga mendidih.
- Masukkan ikan, asam gelugur dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
- Setelah mendidih masukkan pati santan, terung, tomato dan belahan cili hijau/merah.
- Biar mendidih seminit dua. Matikan api dan boleh dihidang...
- Selamat menjamu selera ^_^...
0 comments:
Post a Comment