Bahan-bahannya
1 ekor ayam di potong empat
1 ½ cawan santan pekat
2 biji bawang putih
1 labu bawang besar
2cm halia
2 batang serai
1 camca kecil ketumbar
½ camca kecil jintan
putih
½ cawan tepung beras
Sedikit asam jawa atau asam keping
Sedikit cili kering (
jika mahu kuah merah)
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara menyediakannya
- Kisarkan bawang, halia, serai, ketumbar, jintan dan perap bersama selama setengah jam.
- Masukkan sedikit tepung beras yang digaul bersama santan dan bahan lain bersama ayam yang diperap tadi.
- Masak sehingga ayam tiga suku masak dan kuah agak pekat.
- Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan ke dalam loyang pembakar.
- Bakar ayam ke dalam ketuhar pada suhu 200 darjah celcius selama setengah jam atau setelah ayam agak keperangan.
- Hidang ayam dicelup dengan kuah lebihan tadi bersama nasi..
0 comments:
Post a Comment