Sunday, 15 June 2014

Resepi Puding Karamel

Resepi Puding Karamel


bahan karamel
1 cawan gula
1 cawan air

bahan puding
1 tin susu cair
4-5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
3 sudu kecil gula


cara memasaknya


  1. buat gula karamel dengan cara mencairkan gula diatas api sederhana besar sehingga gula bertukar menjadi warna coklat.
  2. perlahankan api dan masukkan air. besarkan semula api, kacau perlahan-lahan sehingga gula cair sepenuhnya.
  3. masukkan gula karamel kedalam loyang.
  4. untuk membuat adunan puding, masukkan telur, susu cair, dan esen vanilla ke dalam mangkuk dan pukul sampai kembang.
  5. masukkan adunan puding ke dalam loyang yang berisi gula karamel tadi.
  6. kukus selama 40 minit. apabila sudah masak angkat dan sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan..


nyummy ^_^


0 comments:

Post a Comment