Wednesday, 4 June 2014

resepi ayam masak merah


Bahan-bahannya

½ ekor ayam
1 biji bawang besar
1 biji tomato dipotong dadu
½ cawan sos tomato
Garam dan kunyit secukupnya

Bahan dikisar

4-5 biji cili kering
1sm halia
2 ulas bawang putih

Bahan-bahan hiasan

½ bawang besar di potong bulat
Kacang hijau secukupnya

Cara memasak

1.       Bersihkan ayam lalu potong kecil-kecil dan gaul dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga setengah masak.
2.       Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian dimasukkan sos tomato dan tomato. Tumis sehingga pecah minyak.
3.       Masukkan ayam dan biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah di gaul.
4.       Bila kuah sudah pekat bolehlah masukkan bahan-bahan hiasan.
5.       Biar selama satu hingga dua minit.

6.       Tadaaaa ^_^.. da boleh di angkat..

0 comments:

Post a Comment