Tuesday, 3 June 2014

Resepi Kambing Beriani


Bahan-bahannya

2kg daging kambing
4-5 sudu besar rempah beriani
2 biji bawang merah dimayang
5 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
4 sudu besr sos tomato/ tomato puri
1 cawan susu cair
Sedikit bunga lawang, bungga cengkih, kayu manis dan buah pelaga
Lada hijau
Daun ketumbar/ daun bawang/  kismis
Garam dan gula secukup rasa

Bahan dikisar

4 biji tomato
1 biji bawang merah besar/ 5 biji shallots
3 ulas bawang putih
½ inci halia

Cara membuatnya


  1. Panaskan minyak sapi dan bersama minyak masak. Tumiskan bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bawang merah yang dimayang.
  2. Masukkan bahan-bahan kisar kecuali tomato kisar lalu tumis sebentar.
  3.  Apabila telah naik bau, masukkan rempah beriani.
  4. Apabila rempah telah garing, masukkan  tomato yang telah dikisar, tomato puri, lada hijau, garam, gula dan susu.
  5. Apabila terbit minyak masukkan daging kambing yang telah di potong.
  6. Masakkan menggunakan api kecil sehingga terbit minyak lagi.
  7. Bila sudah masak, masukkaan daun ketumbar, daun bawang tadi bersama kismis.

0 comments:

Post a Comment