Bahan-bahannya
2kg daging kambing
4-5 sudu besar rempah beriani
2 biji bawang merah dimayang
5 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
4 sudu besr sos tomato/ tomato puri
1 cawan susu cair
Sedikit bunga lawang, bungga cengkih, kayu manis dan buah
pelaga
Lada hijau
Daun ketumbar/ daun bawang/
kismis
Garam dan gula secukup rasa
Bahan dikisar
4 biji tomato
1 biji bawang merah besar/ 5 biji shallots
3 ulas bawang putih
½ inci halia
Cara membuatnya
- Panaskan minyak sapi dan bersama minyak masak. Tumiskan bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bawang merah yang dimayang.
- Masukkan bahan-bahan kisar kecuali tomato kisar lalu tumis sebentar.
- Apabila telah naik bau, masukkan rempah beriani.
- Apabila rempah telah garing, masukkan tomato yang telah dikisar, tomato puri, lada hijau, garam, gula dan susu.
- Apabila terbit minyak masukkan daging kambing yang telah di potong.
- Masakkan menggunakan api kecil sehingga terbit minyak lagi.
- Bila sudah masak, masukkaan daun ketumbar, daun bawang tadi bersama kismis.
0 comments:
Post a Comment