Bahan-bahan
10 ekor udang besar bersihkan dan perapkan satu sudu kecil
gula dan jus limau nipis
10 tangkai cili kering sangai tanpa minyak dan kisar halus
5 tangkai cili padi dikisar
10 ulas bawang merah
dihiris
6 ulas bawang putih dikisar
3 helai daun limau purut
2 tangkai daun kari
1 kiub pati ikan
bilis
1 biji telur
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
1 sudu kecil rempah kari daging
1 cawan bawangg goreng
2 sudu besar kacang tanah tumbuk
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya
Cara memasaknya
- Udang yang telah diperap dikukus sehingga warnanya berubah menjadi merah, angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah sehingga naik aromanya.
- Masukkan cili kisar, daun kari, dan daun limau, bawang putih dan cili padi dan kacau rata dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan jus limau, rempah kari, sos tomato, kiub pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa, masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan bawang goreng.
- Setelah itu masukkan udang yang telah dikukus tadi. Balik-balikkan.
- Apabila kuah hampir pekat, keluarkan udang.
- Pecahkan telur kedalam kuah dan kacau sehingga telur masak.
- Tutup api dan angkat sambal dan tuangkan keatas udang tadi.
- Taburkan kacang tanah dan boleh dihidangkan bersama nasi.
0 comments:
Post a Comment