Saturday, 7 June 2014

Resepi Sambal Udang Cili Kering


Bahan-bahan

10 ekor udang besar bersihkan dan perapkan satu sudu kecil gula dan jus limau nipis
10 tangkai cili kering sangai tanpa minyak dan kisar halus
5 tangkai cili padi dikisar
10 ulas  bawang merah dihiris
6 ulas bawang putih dikisar
3 helai daun limau purut
2 tangkai daun kari
1 kiub pati  ikan bilis
1 biji telur
2 sudu besar sos tomato
1 gelas air
1 sudu kecil rempah kari daging
1 cawan bawangg goreng
2 sudu besar kacang tanah tumbuk
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukupnya


Cara memasaknya

  1. Udang yang telah diperap dikukus sehingga warnanya berubah menjadi merah, angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak masak dan tumis bawang merah sehingga naik aromanya.
  3. Masukkan cili kisar, daun kari, dan daun limau, bawang putih dan cili padi dan kacau rata dan tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan jus limau, rempah kari, sos tomato, kiub pati ikan bilis, gula dan garam secukup rasa, masak sehingga mendidih.
  5. Kemudian masukkan bawang goreng.
  6. Setelah itu masukkan udang yang telah dikukus tadi. Balik-balikkan.
  7. Apabila kuah hampir pekat, keluarkan udang.
  8. Pecahkan telur kedalam kuah dan kacau sehingga telur masak.
  9. Tutup api dan angkat sambal dan tuangkan keatas udang tadi.
  10. Taburkan kacang tanah dan boleh dihidangkan bersama nasi.

Selamat mencuba.. ^_^

0 comments:

Post a Comment