cara 1
bahan-bahan:
1 tin susu pekat
1 ketul butter
1 cawan milo
1/2 cawan koko
2 bungkus biskut merry
simplekn bahan untuk buat kek batik nie.. seterusnya langkah membuatnya:
- cairkn butter dlm kuali dgan api kecil
- da cair masukkn susu pekat
- diikuti milo n koko kacau sehingga rata
- pecahkn biskut merry kepada 2 bahagian
- matikan api dan msukkn terus biskut merry ke dalam kuali. gaul sampy rata
- sudah itu msuk ke dalam bekas..( ratakn n tekan padat)
- kalau nk leh ltak hiasan spti chocolate rice.. (klau xnk pon xpe)
cara 2
Bahan-Bahan:
1 paket Milo kecil (200g)
1 bar mentega (buttercup @ farmcows)
1/2 tin susu pekat
1 paket biskut Marrie (1/2 kg)
Cara Penyediaan:
- Cairkan mentega dengan kaedah double boiler di atas dapur gas
- Selepas mentega cair,masukkan susu pekat.
- Masukkan biskut marrie yang telah dipatahkan kepada 2 atau 3 bahagian dan Milo ke dalam mangkuk atau bekas besar.
- Tuangkan mentega dan susu dan gaul sebati ke dalam mangkuk berisi biskut dan Milo. Gaul dengan sebati.
- Masukkan adunan ke dalam loyang atau acuan kek.
- Tekan dan padatkan adunan menjadi satu lapisan seperti kek menggunakan sudu atau senduk.
- Sejukkan dalam peti ais selama 3-5 jam sehingga adunan keras.
Cadangan Hidangan:
Boleh dicampur bahan-bahan lain seperti kacang tanah atau badam.
Boleh ditabur dengan coklat rice atau coklat chips atau colourful rice untuk hiasan.
#p/s: bila tgok dan nak buat simple je kek nie... bolih buat desert kan.. atau petang2 kt luar rumah mkan dengan family,,, so sweet..
try la k... slmat mencuba!!!!
0 comments:
Post a Comment