Wednesday 11 June 2014

Resepi Kek Batik

Resepi Kek Batik


cara 1

bahan-bahan:

1 tin susu pekat
1 ketul butter
1 cawan milo
1/2 cawan koko
2 bungkus biskut merry

simplekn bahan untuk buat kek batik nie.. seterusnya langkah membuatnya:

  1. cairkn butter dlm kuali dgan api kecil
  2. da cair masukkn susu pekat
  3. diikuti milo n koko kacau sehingga rata
  4. pecahkn biskut merry kepada 2 bahagian
  5. matikan api dan msukkn terus biskut merry ke dalam kuali. gaul sampy rata
  6. sudah itu msuk ke dalam bekas..( ratakn n tekan padat)
  7. kalau nk leh ltak hiasan spti chocolate rice.. (klau xnk pon xpe)



cara 2

Bahan-Bahan:

1 paket Milo kecil (200g)
1 bar mentega (buttercup @ farmcows)
1/2 tin susu pekat
1 paket biskut Marrie (1/2 kg)

Cara Penyediaan:

  1. Cairkan mentega dengan kaedah double boiler di atas dapur gas
  2. Selepas mentega cair,masukkan susu pekat.
  3. Masukkan biskut marrie yang telah dipatahkan kepada 2 atau 3 bahagian dan Milo ke dalam mangkuk atau bekas besar.
  4. Tuangkan mentega dan susu dan gaul sebati ke dalam mangkuk berisi biskut dan Milo. Gaul dengan sebati.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang atau acuan kek.
  6. Tekan dan padatkan adunan menjadi satu lapisan seperti kek menggunakan sudu atau senduk.
  7. Sejukkan dalam peti ais selama 3-5 jam sehingga adunan keras. 

Cadangan Hidangan:

Boleh dicampur bahan-bahan lain seperti kacang tanah atau badam.
Boleh ditabur dengan coklat rice atau coklat chips atau colourful rice untuk hiasan.

#p/s: bila tgok dan nak buat simple je kek nie... bolih buat desert kan.. atau petang2 kt luar rumah mkan dengan family,,, so sweet..

try la k... slmat mencuba!!!!

0 comments:

Post a Comment