Tuesday, 10 June 2014

Resepi Kuih Putu Kacang




Resepi Kuih Putu Kacang



bahan-bahannya

300gm kacang hijau digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit dan dikisar halus
200gm gula aising
150ml air sejuk


cara menyediakannya


  1. satukan tepung kacang hijau dan gaul sebati.
  2. tambahkan sedikit demi sedikit air sehingga sebati. perapkan adunan selama setengah jam ditutup dengan kain kasa basah.
  3. tekan adunan kedalam acuan yang telah di taburkan dengan tepung sagu. tekan padat dan keluarkan dengan mengetuknya sedikit.
  4. selesai proses, jemur di tempat yang panas atau bakar dalam ketuhar selama 5 minit.


#p/s: kuih traditional yang simple dan mudah.. ^_^ bolehla mencubanya.. sedap dan menyelerakan.

2 comments:

  1. Wah..mesti sedapkan rasa kuih ni..apa kata masukkan resepi yang lain pula macam kek batik, chocolate, lapis..ataupun resepi nasi ayam, nasi goreng kampung, cina, cili padi, pattaya, ikan masin, ikan bilis yang biasa orang order kat kedai makan tu.tak pun resipi yang biasa masak kat rumah macam ayam masak kicap, masak merah, udang masak lemak, goreng tepung, udang galah, ikan bakar, kuih muih, talam, lapis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah.. bnyak lagi resepi akn disajikn untuk pengunjung blog ini.. nantikannya.. :)

      Delete