Monday, 2 June 2014

Resepi Nasi Beriani Daging


Bahan-bahannya

2kg beras beriani
250gm minyak sapi
150gm rempah beriani
50gm daun ketumbar
50gm daun pudina
50gm serbuk kunyit
10gm bunga cengkih
5gm buah pelaga
10gm kulit kayu manis
2 helai daun pandan
1 tin susu cair
Garam dan gula secukupnya

Bahan dikisar

150gm bawang besar
20gm halia
3 ulas bawang putih

Cara-cara masaknya

  1. Panaskan minyak lalu tumiskan rempah bunga lawang, kayu manis, cengkih, da n buah pelaga.
  2. Masukkan bahan yang dikisar tadi, tumis sehingga naik bau dan masukkan rempah berianidan letak susu cair lebih kurang  1 tin.
  3. Basuh beras dan letak sukatan air yang sama banyak dengan beras. Kemudian masukkan bahan yang telah ditumis tadi kedalam periuk nasi yang berisi beras yang sudah dibasuh tadi. Tanak sehingga masak.
  4. Bagi mendapatkan nasi beriani daging kambing, masak secara berasingan dan bolehlah dimakan bersama nasi beriani ini..
Selamat mencuba  ^_^..

0 comments:

Post a Comment